V Africe je máslovník důležitým zdrojem obživy. Z jeho ořechů se dá připravit pokrmový tuk, který má místní obyvatelstvo ve velké oblibě. Bambucké máslo, které se ze stromu máslovíku získává, navíc už celé generace hraje důležitou roli v péči o pleť. Používá se rovněž k masáži při revmatu, bolestech svalů a kloubů. Máslovník dorůstá do výšky 20 metrů, ale nelze ho uměle vysadit, přežije požáry i sucha a dožívá se několika stovek let. Plodit začíná až po 25 letech, a to vždy jednou za tři roky. Skořápka ořechu ukrývá jádro, z nějž se získává máslo.  V Africe se každoročně vytěží 600.000 tun jader těchto ořechů a dvě třetiny z nich se vyvážejí do Evropy. 

Máslo získávané z bambuckých ořechů je u nás oblíbené hlavně díky jeho pečujícím vlastnostem, kterých využívají zejména výrobci kosmetiky. Krémy s bambuckým máslem lze velmi snadno a rovnoměrně rozetřít po pokožce. Obsažený tuk navíc obsahuje hodnotnou složku alantoin a vitamin E. Díky vysokému podílu nezmýdelnitelných rostlinných složek mají bambucký olej a máslo příznivé hydroskopické vlastnosti. Pokožce propůjčují příjemnou měkkost a hebkost, což prospívá zejména lidem se suchou kůží či pokožkou se sklonem k vysoušení. Mohou podpořit regeneraci povrchových poranění kůže a zmírnit dráždění. Díky pečujícím vlastnostem a dobré snášenlivosti je bambucké máslo doporučováno dokonce i pro pokožku se sklonem k alergiím.